teisipäev, 11. aprill 2023

Laupa kollektiiviga liitusid Bokashid

 Lõpuks pärast pikka ootamist jõudis kulleriga meile pakike, mille sees oli kaks töökat Bokashi köögikomposterit. Üks komposter hakkab õpetajatetoa kraanikausikapis tööd tegema ja teine leiab koha õppeköögis, kus ta peab "söögi" eest "võitlema" kõduussidega ;)


Bokashi on jäätmekäitlussüsteem, milles hapendatakse biojäätmeid.



Parim on biojäätmed enne koguda kogumisnõusse (meil kohvipuru ämbrisse).

Kogumisnõu tuleb tühjendada korra päevas või harvem Bokashi kompostrisse.

Kui biokomposter on täis, siis tühjenda see suurde kompostrisse või sega mulla sisse.

Hapnemise käigus moodustuv vedelik kogu pudelisse. Seda võib kasutada ka torupuhastajana, sest vedelikus sisalduvad mikroobid lagundavad äravoolutorude seintele ladestunud mustust ja rasva.

KOMPOSTRISSE SOBIVAD: puu- ja köögiviljad, valmistoidud, liha, kala, juust, jogurt, kanamunad, väiksed luud, leib, sai, kohvipuru, teepakid, närtsinud lilled jne.

KOMPOSTRISSE EI SOBI: vedelikud, mahl, äädikas, piim, vesi, õli, suured luud, tuhk, loomade väljaheited, ajalehe- ja muu paber.

KOMPOSTRI KASUTAMINE

  1. Vala biojäätmed mitte sagedamini kui korra päevas, et ämbrisse ei pääseks üleliia õhku. Vähem õhku, paremad hapnemistingimused.

  2. Suru jäätmed tihenduskulbiga kokku.

  3. Puista 1 spl kliisid jäätmetele, u 1 spl kliisid 1 liitri jäätmete kohta.

  4. Hoia kaas tihedalt suletud. Liigse õhu eemaldamiseks hoia kaas ühest servast praokil, suru kaanele ja sule see.

  5. Nõruta hapendusvedelik välja 3-5 päeva tagant. See sõltub materjali kogusest. Esimene vedelik tekib 2-3 nädala möödudes.

  6. Kui komposter on täis, puista 2 spl kliisid peale ja jäta 2 nädalaks seisma.

  7. Tühjenda seisnud segu kompostikasti või sega mulla sisse. Otse taimedele panna ei tohi, sest see on väga väetiserohke.

  8. Pärast komposteri tühjendamist tuleb see voolava vee all ära pesta. Pesuvahendit kasutada ei tohi, sest see hävitab töökad mikroorganismid.

Vedelikuga väeta taimi. 1:100 ehk 1 dl vedelikku/ 10 l vett kord nädalas.

Kuidas Bokashiga "suhelda", seda said uudishimulikud vaadata.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar