teisipäev, 14. märts 2023

Kristallid ja plöga - toredad on mõlemad

Õppeköögist saab aegajalt teaduslaboratoorium.

Kasvatatakse soola-ja suhkrukristalle ning valmistatakse sõrmede vahelt voolavat plöga ;)

soolakirstallid

maisiplöga

Enne vaheajale minekut tegid õpilased katseid toiduga: soola, suhkru ja veega. Eesmärk oli katsetada kasvatada ise kristalle.

Pärast kahe nädala möödumist saime tõdeda, et rikkus pole enam kaugel ;), sest kristalle ongi võimalik ise kasvatada.

Kuuma veega lahustatud soola- või sukruveest oli vesi aurustunud ja muutunud veeauruks. Taldrikule olid jäänud soola-suhkru kristallid, mis olid eelnevalt värvitud toiduvärviga.


sool

suhkur

Kui pinged kasvavad üle pea või lihtsalt on tahe poksida, siis võib ette võtta maisitärklise plöga valmistamise.
Maisitärklisest valmistatud mass käitub nii tahke massi kui ka vedelikuna.
Kui massile avaldada survet, siis on plöga tugev ja tahke. Kui lasta sel seista või hoida seda näppude vahel, siis libisevad aineosakesed vedelana sõrmede vahelt ära.




Köögis ei pea vaid kokkama ja nõusid pesema, vaid saab läbi katsete õppida tundma toiduainete teisi võimalusi.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar