kolmapäev, 11. mai 2022

"Võta ja anna"

Laupa Põhikool on osalenud juba aastaid erinevatel üleriigilistel ja kohalikel koristustalgutel. Talgute ja keskkonna hoidmise vajalikkuse järjepideva õpetamise tulemusel on meie koolimaja ümbrus ja mõisapark hooldatud ja prügi on suhteliselt vähe. Nii oleme laiendanud prügi korjamist ka Laupa küla vahele ja teisel pool Pärnu jõge asuvasse parki.

Sellel õppeaastal otsustasime anda prügikoristamisele lisaväärtuse projektiga „Võta ja anna“.
Projekti „Võta ja anna“ idee on järgmine: kui sa eemaldad loodusest midagi häirivat, mida seal ei tohiks olla, siis anna tagasi midagi head, mis muudab keskkonna  paremaks-ilusamaks. Ehk  siis meie tegevuses:  korjates maast prügi panime üles võetud prügi asemele samasse kohta lilleniidu seemnetega plönni.

Seemneplönne valmistasime kooli kantseleis „toodetavast“ paberhundi paberhakkest. Leotasime seda vees, peenestasime blenderiga ja vormisime sõrmede vahel ligi 5 cm läbimõõduga ja 1 cm paksused koogikesed, mille nimeks panime plönn. Plönnide peale raputasime lilleniidu seemneid ja katsime need taas pabermassiga. Plönnid kuivasid 1-2 ööpäeva klassiruumides. 





Seejärel kogusime plönnid paberkotti, võtsime oma kõduussifarmist kaasa huumust koos ussikestega ja läksime ümbruskonda prügi koristama. 




Järgisime oma ideed, et sinna, kust leiame prügi, paneme asemele seemneplönni. Tingimiseks oli, et kasvukeskkond peab olema sobiv. Kui me sobivat kasvukeskkonda ei leidnud (sõidutee, kruusaala, tihe põõsastik, märg koht), valisime kõige lähedasema sobiva kasvukoha.



Kasvukoha kraapisime puupulgaga mullani puhtaks, kobestasime pisut mulda, surusime seemneplönni mullaga kontakti, "stardipauguks" valasime lusikaga peale natuke huumust koos ussikestega  ja seejärel kraapisime peale mulda, lehti ja sammalt niiskuse hoidmiseks. Seemneplönne oli rohkem kui leitavat prügi. Seetõttu valisime plönnidele ka teisi sobivaid kasvukohti, valides sellise koha, kus eeldatavalt ei toimu väga tihedat niitmist.



Projektis osalesid 4.-8. klasside õpilased, kes valmistasid neid plönne kodunduse tunnis.

Kokku osales plönnide valmistamisel umbes 40 õpilast, neid maha panemas
käis ligi 60 õpilast ja prügi koristas 90 õpilast koos õpetajatega.
Seemneplönne pandi maha 101 ;)
Lilleniidu seemnepakis olid erinevad põlluaasade taimede seemned.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar