kolmapäev, 14. aprill 2021

Laupa kooli valge-toonekurepaar sai uue ja kalli kodu

Toonekurepaar asus Laupa kooli õuel endale kodu rajama neli aastat tagasi. Esimesel suvel ehitati valmis pesaase: kuna see töö võttis palju aega, siis järeltulijaid perre kohe ei plaanitud. Järgmised kevaded ja suved sai koolipere ja möödakäijadki aga uudistada kurevanemate tegevust poegade kasvatamisel. Õpilastele oli see kui pesakaamera jälgimine internetis.

Mure kurgede pesitsemisega tekkis siis, kui kooli puukuurist elekter ära kadus: valge-toonekured ehitasid oma elamu elektriposti otsa ning mitme aastaga pea meetri kõrguseks kasvatatud pesakuhil surus peale nii elektrikannudele kui -juhtmetele.

Tänavu märtsis pöördus kooli direktor keskkonnaministeeriumi poole loa saamiseks kurepesa elektriposti otsast eemaldada. Samas jagas ta ametnikele lootust, et kurepaar saab kooli juures edasi pesitseda: toredast loodusõppe alasest vaatemängust polnud plaaniski loobuda. Luba anti.

Fortis Elektriinsenerid OÜ töömehed, kes asusid elektriühendust taastama, lootsid pesakuhila posti otsast alla tõugata – aga võta näpust: kurgede pesa oli nii oskuslikult rajatud, et see oleks pigem ühes postiga langenud. Nii sõitsid mehed mootorsaagi tooma. Mulla ja saviga tihendatud ning läbikülmunud pesa puruks saagimisele kulus mitu tundi.

Elektriühendused taastatud, keevitasid mehed kurgedele uhke metallist pesaaluse, mille paigaldasid sama elektriposti tippu. Et uus eluase lindudele kodusem tunduks, kuhjasid nad metallsõrestikule hunniku kuivanud puuroikaid.

Koolimajas viibijate rõõm oli suur, kui aprilli esimesel nädalal käis üks valge-toonekurg pesaga tutvumas – ilmselt ikka sama lind, kes varemgi seda posti pesitsuseks kasutanud. Kinnituseks, et kõik sobib, tõi ta ka ise pessa mõned oksaraod. Paar päeva hiljem oli ka kallis kaasa koju toodud. 

Kui nüüd ükskord õpilased distantsõppelt taas koolimajja jõuavad, polekski nagu midagi muutunud. Peale selle, et kurepesa toestab altpoolt tugev metallsõrestik.

Palju taoline remont maksma läks, ei hakka me teistele kurgedele ütlema: hakkavad omale ka kallist ja kaasaegset kodu ihkama.














Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar